Sakupljanje i otkup

Sakupljanje samoniklog ljekovitog bilja izvodi se na nezagađenim mjestima udaljenim od cesta, smetlišta i industrijskih pogona. Prilikom sakupljanja moramo paziti da nepotrebno ne uništavamo okolnu floru i faunu. Kada sakupljamo ljekovito bilje nikada nesmijemo na jednom području sakupiti sve primjerke jedne vrste. Obavezno najljepše primjerke ostavljamo radi daljnje reprodukcije, da svojim sakupljanjem ne uništimo pojedinu vrstu na nekom području.
Nakon sakupljanja potrebno je ljekovito bilje očistiti od stranih primjesa, pripremiti za sušenje i pravilno posušiti. Sušenje se izvodi u sušarama za ljekovito bilje, mogu poslužiti i sušare za duhan ili prirodnim putem u prozračnim prostorijama, najbolje na raznim policama ili mrežama. Mjesta na kojima sušimo ljekovito bilje moraju biti čista i da je onemogučen pristup domačim i ostalim životinjama. Samo tako sakupljeno i posušeno ljekovito bilje pogodno je za vlastitu upotrebu ili za daljnju prodaju.
Otkup samoniklog i uzgojenog ljekovitog bilja vrši se svakodnevno u našem prostoru, Koprivnica, Dr. Nikole Sertića 4. Prije dolaska potrebno se je obavezno najaviti. Za veće količine dolazimo osobno kod sakupljača. Imamo dosta otkupnih mjesta koja obilazimo po potrebi, a nalaze se kod naših velikih i stalnih sakupljača na području Koprivnice, Čakovca, Varaždina, Križevca, Bjelovara i Virovitice i to u  mjestima Prugovac, Dropkovec,Vinarec, Sveta Helena, Hrženica, Kamešnica, Drenovec itd.

Otkupljuje se suho ljekovito bilje bez stranih primjesa i mirisa koje je zadržalo prirodnu boju i miris. Pojedine vrste otkupljujemo svježe ubrane i pripremljene za sušenje (plod šipka), a uz dogovor i neke druge vrste ( korijen gaveza, čička, angelike itd.).