Uzgoj ljekovitog bilja

Ljekovito bilje se uspješno uzgaja na većim i manjim poljoprivrednim površinama. Financijski prihod mnogo je veći nego kod klasičnih poljoprivrednih kultura ali je količina fizičkog rada znatno povećana. Kod uzgoja ljekovitog bilja ne koriste se kemijska sredstva.

Uzgajati se mogu mnoge vrste naprimjer: neven, bijeli i crni sljez, stolisnik, melisa, valerijana, kopriva,
bazga, šipak itd. Kod nas se početkom proljeća može sklopiti ugovor za uzgoju nevena, bijelog i crnog sljeza, a za ostale vrste potrebno se obratiti u poduzeće "Suban d.o,o" ili u ostala poduzeća koja se bave tom djelatnošću.

Sjeme se može nabaviti kod nas, a ugovaraju se površine od 50m2 na više.

uzgoj1

Tehnologija uzgoja nevena i crnog sljeza je ista. Sije se u direktnoj sjetvi tokom mjeseca travnja ili tijekom ožujka u klijalište, a zatim se krajem travnja presađuje na otvoreno. Razmak između redova minimalno treba iznositi od 60 do70cm, a razmak između pojedinih biljaka u redu iznosi minimalno 30 do 40cm. Sakuplja se cvijet, neven dva puta tjedno, a crni sljez svakodnevno. Postojimogućnost ugovaranja proizvodnje lista crnog sljeza ( list i cvijet zajedno) Na kraju sezone izvadi se korijen crnog sljeza koji se također otkupljuje.

 

uzgoj2

 

uzgoj3 Bijeli sljez sije se na otvoreno kada temperatura zemlje dostigne 20 stupnjeva. Nakon sjetve potrebno je dobro zaliti sijanu površinu i istu prekriti prozirnom plastičnom folijom. Poslije nicanja skida se plastična folija. Sljedeće godine presađuje se na površinu gdje će rasti sljedeće dvije godine. Sakuplja se list bijelog sljeza, a nakon druge godine vadi se korijen koji je potrebno oguliti, narezati i pravilno posušiti .

Za preciznije informacije o uzgoju ljekovitog bilja kontaktirajte nas.